DA Drogisterij De Klimop, Maasbree

anti muggen maatregelen

Verschillende ziekten worden overgebracht door muggen, bijvoorbeeld malaria, dengue en gele koorts. Malariamuggen zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang. 


Het voorkomen van muggenbeten is erg belangrijk: 

 

 • draag een lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken;  
 • sluit deuren en ramen of plaats horren  
 • gebruik muggenwerende middelen waarin DEET(diethyltoluamide) verwerkt is op de onbedekte huid (b.v. Jaico, Autan). De meeste producten zijn verkrijgbaar in stick, spray, gel en roller.
Volwassenen: DEET concentratie 30-50 %.
Kinderen vanaf 2 jaar: DEET concentratie max.30%
Zwangeren: Uit recent onderzoek blijkt dat DEET veilig gebruikt kan worden in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Tijdens het eerste trimester kan DEET in concentraties tot 30% gebruikt worden. Uit voorzorg dient het gebruik wel geminimaliseerd te worden.

Zorg dat het middel niet op je lippen, in je ogen of op een beschadigde huid (zonverbranding!) terecht komt. 
Bij kleine kinderen de handen niet insmeren. 
 • houd de slaapkamer muggenvrij  
 • slaap onder een klamboe (bij voorkeur geïmpregneerd met permetrine). Dit geldt in het bijzonder voor baby's, jonge kinderen en zwangeren.


Teken:

Teken zijn kleine, spinachtige, bloedzuigende insecten, ongeveer ter grootte van een sesamzaadje, die veel voorkomen in bosrijke gebieden. Gewoonlijk voeden teken zich met dierenbloed, maar ze kunnen zich ook aan mensen vastzuigen. Teken zoeken altijd warme, vochtige en donkere plekjes op. Daar steken ze hun zuigsnuit in de huid en beginnen het bloed van de gastheer op te zuigen. Meestal vallen teken vanzelf van het lichaam af zodra ze zich hebben volgezogen. Soms zijn teken drager van een bacterie of een virus en kunnen daarom ziekten overbrengen

Teek (formaat)

Een tekenbeet doet op zich geen pijn. Meestal beperkt de reactie zich tot een klein rood vlekje op de huid of blijft onopgemerkt.
In delen van Noord-Amerika komen teken voor die tijdelijk verlamming veroorzaken.
In sommige gevallen kunnen teken ziekten overbrengen. 

In Nederland komt alleen de ziekte van Lyme voor. Tekenencephalitis, zoals FSME komt in het oosten van Europa voor, in Zuid-Europa zijn sommige teken besmet met de Rickettsia bacterie. Ook in de rest van de wereld komen teken voor die besmettelijke ziekten kunnen overdragen.

Zoals gezegd vallen teken meestal van het lichaam af nadat ze zich hebben volgezogen en veroorzaken ze geen ernstige schade. Niet iedere teek is immers overbrenger van een ziekte. In sommige gevallen brengen ze echter ziekteverwekkende organismen op mensen over. De symptomen van zulke ziekten zijn meestal vaag en algemeen: koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, en huiduitslag.
Bij de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia bacterie, verschijnt er in de meeste gevallen, enkele dagen tot maximaal 3 maanden na de beet, een rode vlek dicht bij de plaats waar de teek heeft gebeten (erythema migrans). Deze vlek wordt geleidelijk groter, terwijl zich in het midden een bleke plek ontwikkelt. Het erythema migrans treedt niet bij iedereen op die met de Borrelia bacterie is besmet.

Teek (erythema migrans)

In een latere fase komen meerdere soorten klachten voor, die zich manifesteren in de huid, de gewrichten of in de zenuwen. Neurologische symptomen die kunnen optreden, zijn bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen.

Als een teek na de beet vanzelf afvalt, of binnen 24 uur volledig kan worden verwijderd, dan is het risico dat iemand ziek wordt zo klein dat er geen behandeling nodig is.
Wanneer symptomen optreden zoals boven omschreven, dan is medisch advies gewenst en kan toediening van antibiotica nodig zijn om complicaties te voorkomen.

 

In Europa is nog geen betrouwbaar vaccin tegen de ziekte van Lyme beschikbaar. In de Verenigde Staten is een vaccin ontwikkeld, dat echter weer van de markt gehaald is wegens mogelijke bijwerkingen.

Tegen sommige vormen van tekenencephalitis en tegen een aantal door de Rickettsia bacterie veroorzaakte infecties bestaat wel een vaccin. Vaccinatie meestal niet nodig voor normale vakantiereizen. Afhankelijk van uw bestemming, duur van de het verblijf en de activiteiten tijdens uw reis is een vaccin soms nodig. Overleg hierover met uw arts, GGD of travelclinic.

  

Teken komen over de hele wereld en dus ook in Nederland voor. Het lijkt erop dat het aantal teken in Nederland de laatste jaren toeneemt. Het percentage dat is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, wisselt per streek en per seizoen. Verschillende onderzoeken laten een besmettingsgraad tussen de 10 en 25% zien. Teken zijn actief van maart tot november.

Er is een aantal eenvoudige manieren om tekenbeten te voorkomen tijdens wandelingen in het bos of door hoog gras. Loop zo mogelijk altijd op gebaande paden, vermijd hoog gras of laag struikgewas, stop uw hemd of T-shirt in uw broek en uw broekspijpen in uw sokken of laarzen. Zet kinderen een pet op. Smeer alle onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Controleer uw kleren, huidplooien en hoofdhuid dagelijks op teken als u in een gebied bent geweest waar veel teken voorkomen.


In het buitenland gelden de zelfde voorzorgsmaatregelen, ook al gaat het daarbij om teken die andere ziektekiemen bij zich kunnen hebben.

Als u een teek op uw lichaam aantreft, verwijder die dan onmiddellijk, liefst binnen 24 uur. Controleer daarna het hele lichaam bij goed licht, want als u één teek hebt gevonden, is de kans groot dat er meer zijn.
Verwijder de hele teek. U kunt het beste een klein pincet gebruiken. Als het voorste deel van de teek - met de zuigsnuit - in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stuk zweert er vanzelf uit. Bij het verwijderen van de teek mag het lijf niet worden samengeknepen, want daardoor kan de maaginhoud in het wondje terechtkomen en dan is het risico op infectie wat groter.

Teek (verwijderen)

 • Pak de kop van de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek recht naar buiten, totdat deze los komt.
 • Maak het gebied rond de beet schoon met water en zeep en desinfecteer de wond met jodiumtinctuur, alcohol of een ontsmettende zalf.
 • Was uw handen grondig met water en zeep.
 • Noteer de datum waarop u bent gebeten in uw agenda

Een teek kan niet worden verwijderd door er vaseline, wasbenzine of iets anders op te doen. Dit werkt niet en vergroot alleen de kans op infectie. U moet ook niet proberen een teek weg te branden, bijvoorbeeld met een lucifer of een sigaret. Als u zich daar per ongeluk zelf bij brandt, neemt het risico op infectie namelijk toe.

In de meeste gevallen kunt u teken zelf verwijderen (zie hierboven). Lukt dit niet, dan kunt u dit ook door de huisarts laten doen.

Ga in ieder geval naar de dokter wanneer u, in de weken of maanden na een tekenbeet:

 • een rode vlek op de huid krijgt, die steeds groter wordt;
 • een grieperig gevoel krijgt, met koorts en spierpijn;
 • dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt;
 • pijn, krachtsverlies of tintelingen in armen of benen krijgt;
 • gewrichtsklachten krijgt.